First Blood

Κείμενο/επιλογή photo: Κυριάκος Κουντουπίδης
‘Eνας “φουσκωτός” με κόκκινη κορδέλα στα μαλλιά, γυμνός από την μέση και πάνω πυροβολάει κατά ριπάς ρίχνοντας κάτω σαν μύγες Ρώσους / Βιετκόνγκ. Δεν  μασάει και πολύ γενικώς, πέρα από κάποιες γραντζουνιές εδώ κι εκεί, καθώς ανατινάζει εύκολα τα αρχηγεία τους στο Αφγανιστάν των μεν στις ζούγκλες του Βιετνάμ των δε. Σώζοντας όλους τους καλούς Αμερικάνους σε ξένο έδαφος, φεύγει με ελικόπτερο δείχνοντας άλλη μια φορά την “υπεροχή” της Αμερικής.
Ακόμα και αν δεν έχεις δει τις ταινίες γνωρίζεις την φιγούρα του και κατά πάσα πιθανότητα  έχεις χρησιμοποιήσει κοροϊδευτικά στην καθημερινότητά σου το επώνυμό του χαρακτηρίζοντας κάποιον μάτσο κάγκουρα, ή κάποιον που πάει να πουλήσει μαγκιές ως Ράμπο. Και θα ήσουν εντελώς σωστός αν δεν ήταν όμως αυτή η πρώτη ταινία…
Είναι σχεδόν αστείο πώς το κινηματογραφικό ξεκίνημα του ήρωα απέχει κατά πολύ από τα sequel  που περιγράφουν τα παραπάνω. Εδώ ο John Rambo, απόστρατος του πολέμου στο Βιετνάμ, περιπλανιέται στην πολιτεία της Washington  προσπαθώντας να αντιμετωπίσει αυτά που έζησε αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Φτάνοντας σε μια κωμόπολη αρχίζει να παρενοχλείται έντονα από τις τοπικές αρχές σε σημείο να συλλαμβάνεται χωρίς ιδιαίτερο λόγο, και έπειτα από κακομεταχείριση στα κρατητήρια αναβιώνει τα βασανιστήρια που υπέστη στον πόλεμο και κάπου εκεί το μυαλό του αρχίζει να σπάει. Έτσι αρχίζει μια απόδραση και ανηλεής καταδίωξη του στο δάσος, όπου όντας στο στοιχείο του πλέον, ξεκινάει τον προσωπικό του πόλεμο με αυτούς που τον αδίκησαν και ένα έθνος που τον παραμέλησε.
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του David Morell, το First Blood είναι μια δραματική περιπέτεια  και άλλη μια ευκαιρία του Sylvester Stallone να παίξει έναν εικονικό ρόλο. Η κοινωνική κριτική για την αντιμετώπιση που είχαν οι βετεράνοι από την Αμερικανική κυβέρνηση είναι έντονη σε όλη τη διάρκεια της ταινίας ειδικά στο φινάλε μέσα από ένα μονόλογο του πρωταγωνιστή χωρίς φυσικά να λείπουν οι καλογυρισμένες και αγωνιώδεις σκηνές δράσης. Τα δάση του Καναδά όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα δίνουν ένα υπέροχο background στον ήρωα να στήσει έναν ανταρτοπόλεμο ενάντια στους αστυνομικούς που τον καταδιώκουν.
Ο πάντα συμπαθής Stallone εδώ δίνει μια από τις καλές  ερμηνείες του (δεν είναι όσο κακός ηθοποιός νομίζεις) και υφολογικά η ταινία δεν αποτελεί γενικά την εικόνα που έχεις για τον Rambo. Εδώ δεν πέφτουν κορμιά όπως στα sequel με έναν θάνατο μόνο να συμβαίνει στην οθόνη και αυτό από λάθος. Χαρακτηριστικό της διαφοράς ύφους ότι στην αρχική της μορφή όπως και στο βιβλίο ο πρωταγωνιστής πεθαίνει. Αλλά η παραγωγή προβλέποντας την επιτυχία το άλλαξε τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα 3 κατώτερα sequel τα οποία έχουν μεν την πλάκα τους ως αγνή 80s διασκέδαση,  αλλά τους λείπει και η ωριμότητα  και το πολιτικό σχόλιο του First Blood.
Προτείνεται λοιπόν για να δεις πώς στήνεται μια καλογυρισμένη παραδοσιακή περιπέτεια, αλλά και πώς το Hollywood ενίοτε μπορεί να αλλάξει τα φώτα σε έναν χαρακτήρα βιβλίου προκειμένου να χτίσει ένα franchise…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *